Η Ανέλκυση στα βιβλία

          Μια σχολιασμένη βιβλιογραφία

τ. 68, Μάρτιος 2012

Μια συνολική βιβλιογραφία –σχολιασμένη έστω και συνοπτικά– για την ιστορία της ανέλκυσης (ονομάσαμε έτσι το αφιέρωμα και όχι: ιστορία του ανελκυστήρα μιας και επεκταθήκαμε χρονικά σε βάθος τριών χιλιετιών και όχι μονάχα στους δύο τρεις τελευταίους αιώνες που αποτελούν το εύρος ζωής του σύγχρονου ανελκυστήρα) των προηγούμενων 16 τευχών του Ανελκυστήρα, υποσχεθήκαμε πριν λίγο καιρό. Κάποιος βέβαια μπορεί να ρωτήσει: «Ποιος ο λόγος για κάτι τέτοιο;» Έχουμε όμως ξανά αναφέρει πως μια φιλοδοξία μας, για το παρόν αφιέρωμα της ανέλκυσης, είναι αυτό να γεννήσει στους αναγνώστες την επιθυμία να ανατρέξουν στους διαδρόμους της συναρπαστικής Βιομηχανικής Αρχαιολογίας ή της εξίσου ενδιαφέρουσας Ιστορίας της Τεχνικής ή γιατί όχι της Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας ή της Ιστορίας γενικότερα.  

Εκτός αυτού όμως υπήρξε κι ένα στοίχημα: η σχολιασμένη βιβλιογραφία να αποτελεί -κατά το δυνατόν- ένα αυτόνομο και ενδιαφέρον ανάγνωσμα όσο και η Ιστορία της ανέλκυσης την οποία αφορά! 

Το αν κερδήθηκε το παραπάνω στοίχημα θα κριθεί από τους αναγνώστες. 

Για την Ιστορία της ανέλκυσης χρησιμοποιήθηκαν πάμπολλες πηγές, και έργα γενικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. πολλά ιστορικά βιβλία, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες κτλ. Δεν θα αναφερθούν όμως (εκτός αν υπάρχει λόγος) τρία ή τέσσερα παρόμοια γενικά λεξικά παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν και τα τέσσερα για την ανακάλυψη μιας λεπτομέρειας ή την διασταύρωση κάποιας άλλης. Παρομοίως δεν θα αναφέρουμε τρεις ή τέσσερις (πανομοιότυπες) γενικές εγκυκλοπαίδειες που χρησιμοποιήθηκαν ή τρεις ευρωπαϊκές ιστορίες της ίδιας περιόδου. 

Κάτι τέτοιο εκτός του ότι θα καταντούσε άσκοπη και βαρετή παράθεση πηγών θα ήταν και –χωρικά– ατελέσφορο. 

Θα αναφερθούν ωστόσο τα πιο –κατά τη γνώμη του γράφοντος– αντιπροσωπευτικά ή τα πιο έγκυρα ή απλά τα πιο ενδιαφέροντα. 

Πέρα όμως από τα έργα γενικού ενδιαφέροντος –που ένας περισσότερο «τεχνικός» και λιγότερο «αναγνώστης» μπορεί να παρακάμψει– πέρα λοιπόν από αυτά τα έργα γενικού ενδιαφέροντος, θα υπάρχουν και τα πιο εξειδικευμένα βιβλία κυρίως τεχνολογικής κατεύθυνσης. Τα έργα αυτά αγκαλιάζουν κυρίως τους τομείς της Ιστορίας της Τεχνολογίας, της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας, της Ιστορίας των Τεχνικών, της Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας, της Αρχιτεκτονικής κτλ. Καμιά φορά η εξειδίκευση καθιστά το έργο ακόμα και δυσπρόσιτο ή σπάνιο, εξαντλημένο κτλ. (έντυπες καταγραφές συμποσίων, συνεδρίων κτλ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάτι τέτοιο θα αναφέρεται· όπως θα αναφέρεται και πού μπορεί κανείς να το αναζητήσει. 

Αναφορικά τώρα με την γλώσσα· έχει επιλεγεί φυσικά σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα η ελληνική βιβλιογραφία. Περιλάβαμε ελάχιστα ξενόγλωσσα έργα που όμως αποτελούν είτε μνημειώδεις καταγραφές του ανθρώπινου πνεύματος είτε απλώς σημαντικά και μοναδικά βιβλία για το συγκεκριμένο θέμα που εξετάζουμε. 

Όσον αφορά τώρα τους συγγραφείς· σε γενικά θέματα Έλληνες και ξένοι ισορροπούν, σε θέματα όμως τεχνικού ενδιαφέροντος, η μετάφραση αποτελεί σχεδόν μονόδρομο… 

Και μια που λέμε για μετάφραση, όλη η τεχνική (και όχι μόνο) βιβλιογραφία που επιλέχθηκε, επιλέχθηκε με γνώμονα την δόκιμη ή την εξαιρετική μετάφραση. Άλλωστε όποιος έχει διαβάσει αρκετά τεχνικά βιβλία γνωρίζει ότι στο τεχνικό πεδίο η κακή μετάφραση καθιστά το κείμενο ακατανόητο. 

Τέλος ας αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί προσωπική επιλογή και πρόταση ανάγνωσης κι όχι κάποιο index - ιερό οδηγό αξιολόγησης βιβλίων και συγγραφέων…

Ο χωρισμός των θεμάτων αποφασίστηκε ως εξής: 

·Έργα Ιστορίας 

·Έργα Ανθρωπολογίας – Λαογραφίας 

·Έργα για την Ιστορία της Τεχνολογίας και τη Φιλοσοφία της Τεχνολογίας 

·Έργα Αρχιτεκτονικής 

·Εγκυκλοπαίδειες–Λεξικά  

Χαρακτηριστικά άρθρα

Χαρακτηριστικα αρθρα

«Το πάγκρυφον – ή αλλιώς – ο μέγας ερειπιών των προσωπικών καταλοίπων»

«Το πάγκρυφον – ή αλλιώς – ο μέγας ερειπ…

11 July, 2013

  τ. 58, Σεπτέμβριος 2009 Αν ο Lewis Mumford (Τεχνική και Πολιτισμός, 1934), ...

Χαρακτηριστικα αρθρα

Ιστορία της ανέλκυσης

Ιστορία της ανέλκυσης

11 July, 2013

    Τ.61, Ιούνιος 2010   ΜΕΡΟΣ Χ: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ - ΟΡΥΧΕΙΑ & ΑΝ...

Χαρακτηριστικα αρθρα

Η Ανέλκυση στα βιβλία

Η Ανέλκυση στα βιβλία

11 July, 2013

          Μια σχολιασμένη βιβλιογραφία τ. 68, Μάρτιος 2012 Μια...

Χαρακτηριστικα αρθρα

Το ανεξάντλητο πηγάδι των κλειστών επαγγελμάτων

Το ανεξάντλητο πηγάδι των κλειστών επαγγ…

11 July, 2013

τ. 69, Ιούνιος 2012 «Και το ανέκδοτο λέει: “Να ’ναι καλά το πηγάδι”! Διότι αφού αντλούσ...

Back to top