The Times: "πρόσωπο της χρονιάς" για το 2014 Featured

Μάρτιος 2015. Κι αν η Γερμανία βρέθηκε στο Νο 1 της παγκόσμιας αποδοχής σύμφωνα με την προηγούμενη είδηση· η Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται στο Νο 1 της αποδοχής των ίδιων των Γερμανών αφού αποτελεί στην κυριολεξία τη λατρεμένη ηγέτιδά τους. Μάλιστα, ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την παρομοίασε με τον Ναπολέοντα ως προς τις ικανότητες χωρίς μάλιστα να έχει τα κουσούρια του π.χ., την υπέρμετρη δίψα για εξουσία!

Όχι όμως μόνο στη Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ ανακηρύχτηκε από την βρετανική εφημερίδα The Times ως το πρόσωπο της χρονιάς που πέρασε. Η επιλογή της εφημερίδας σχετίζεται με τον ρόλο της Ά. Μέρκελ στη διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρώπη απέναντι στη συγκυρία της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Η εφημερίδα κρίνει ως πολύτιμη τη συμβολή της στη δημιουργία ενός παραθύρου διαλόγου μεταξύ του Β. Πούτιν και της Δύσης, κατά τη διάρκεια των γεγονότων που ακολούθησαν μετά την απόσχιση της Κριμαίας. Ακριβέστερα, κατά την εφημερίδα: «Η Άνγκελα Μέρκελ είναι μια σπουδαία ευρωπαία πολιτικός και μια από τις πιο σημαίνουσες γυναίκες στον κόσμο… Είναι η γυναίκα που χρειαζόμαστε σε έναν κόσμο γεμάτο από επικίνδυνους άντρες και αξίζει το χειροκρότημά μας. Κανείς άλλος αρχηγός κράτους δεν έχει τόσο συχνές επαφές με τον Ομπάμα και τον Πούτιν, και αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου».

Βέβαια, εδώ σε μας, η Άνγκελα Μέρκελ απολαμβάνει ένα μίσος άνευ προηγουμένου που είναι μάλλον τάξεως ψυχολογικής, όπως, π.χ., η υστερία ή κάποιες αλλεργίες! Ωστόσο, θα είχε ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε -πριν αφορίσουμε- να κατανοήσουμε τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που αποτελούν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.

Και η κα Μέρκελ, αποτελεί μάλλον πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση πολιτικού…


26-11-2014 - Γερμανία αγάπη μου. Στην 1η θέση της παγκόσμιας αποδοχής και εκτίμησης βρίσκονταν μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ, παρουσιάζοντας την καλύτερη διεθνή εικόνα (Nation Brands Index) ανάμεσα σε 50 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες*. Γεγονός παράδοξο αν κανείς συνυπολογίσει τον έντονο αντιαμερικανισμό που υπάρχει και οπωσδήποτε αφαιρεί πόντους από το ένα άκρο. Φαίνεται πως ένα μείγμα δύναμης/βίας/εμπλοκής στα παγκόσμια γεγονότα ήταν απαραίτητο για να κερδίσεις επιπλέον πόντους στην εκτίμηση των πολιτών του πλανήτη! Γι’ αυτό μάλλον κέρδιζε την κορυφή η Αμερική κι όχι π.χ., η πλούσια πλην όμως... φιλήσυχη Ελβετία! Όλα αυτά βέβαια στο παρελθόν αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής εταιρείας ερευνών GFK, η Γερμανία εκθρόνισε τις ΗΠΑ από την 1η θέση που βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια. Εδώ ας σημειώσουμε, ωστόσο, ότι οι κυριότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν, στο πλαίσιο της έρευνας, τον δείκτη της διεθνούς εικόνας μιας χώρας σχετίζονται -σε αδρές γραμμές- με την ποιότητα των εξαγωγικών προϊόντων της, τη διακυβέρνηση, τον πολιτισμό, την ικανότητα των ανθρώπων, τη διαχείριση θεμάτων τουρισμού και μετανάστευσης. Το δε δείγμα των πολιτών που συμμετέχουν στην έρευνα ξεπερνά τα 10.000 άτομα/πολίτες 20 διαφορετικών χωρών.

Και αναρωτιέται κανείς· μήπως η αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής υπερδύναμης τα τελευταία χρόνια προς μία μετριοπαθέστερη αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων σχετίζεται με την απαίτηση ενός παγκόσμιου κοινού για ειρηνικότερες καταστάσεις ή μήπως αντίθετα η πρωτιά της Γερμανίας σχετίζεται με την διαφαινόμενη επιθυμία της για ανάληψη ενεργότερου ρόλου στα παγκόσμια πράγματα και μάλιστα με δραστικότερα μέσα; (ανάπτυξη στρατού κτλ.)

Γόνιμος προβληματισμός, είναι η αλήθεια!

 

*Πηγή: http://www.kathimerini.gr/792422/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/pws-h-germania-ek8ronise-tis-hpa


Λερναία Ύδρα. Νοέμβριος 2014. Λερναία Ύδρα όμως είναι και τα οικονομικά προβλήματα του κολοσσού που λέγεται Ρωσία! Μια χώρα με μικρό δημόσιο χρέος, μεγάλο όμως ιδιωτικό χρέος ρωσικών επιχειρήσεων προς την Ευρώπη, αλλά και με μια πληθώρα άλλων οικονομικών προβλημάτων, με το πλέον επείγον να αφορά τη κατακρήμνιση του ρουβλίου έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ο πληθωρισμός που φθάνει το 11.4%, εξανεμίζει τα ρωσικά μικροεισοδήματα ενώ και οι μεγάλες καταθέσεις εγκαταλείπουν μαζικά την χώρα από τον φόβο της κατάρρευσης. Ο… αλαζόνας Πούτιν φαίνεται να μην ανησυχεί, αποδίδοντας την κρίση αφενός μεν στην μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου (που σχετίζεται και με την απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ να συνεχίσουν τον ίδιο –άφθονο– ρυθμό παραγωγής παρά την μείωση της ζήτησης). Από την άλλη, στα μέτρα της Ευρώπης κατά της Ρωσίας για την εμπλοκή της στην Ουκρανία… Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ξοδεύει αφειδώς τα δισεκατομμύρια των διαθεσίμων της (συνολικά διαθέσιμα: 500 δις δολάρια) προσπαθώντας με ριψοκίνδυνες κινήσεις να φρενάρει τον κατήφορο της ρώσικης οικονομίας.

Και υπάρχουν και οι δυσοίωνες φωνές. Ο γκουρού των οικονομικών, πρώην υπουργός, Αλεξέι Κούντριν, προβλέπει πως τα ρώσικα ομόλογα θα διολισθήσουν στην κατηγορία “σκουπίδια” και αυτό θα πλήξει ορατά τους πολίτες το 2015! Τα ίδια περίπου υποστηρίζει και ο νυν υφυπουργός οικονομικών Βέντεφ, αποδίδοντας μάλιστα την κρίση σε άλλους –εκτός του πετρελαϊκού– παράγοντες. Διαρθρωτικοί, κερδοσκοπικοί και γεωπολιτικοί είναι οι λόγοι συρρίκνωσης της ρωσικής οικονομίας, λέει ο Βέντεφ. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι άσπονδοι φίλοι των Ρώσων, Αμερικανοί, δίνουν μέσω των οικονομικών αναλυτών τους τη δική τους εκδοχή για τη ρώσικη κρίση: Δεν αρκεί πλέον ο ορυκτός πλούτος για να δώσει φτερά σε μια χώρα με πεπαλαιωμένες δομές και ξεπερασμένη την τεχνολογία της διαχείρισης των ενεργειακών αποθεμάτων.

Τέτοια περίπλοκα προβλήματα θα αντιμετωπίζαμε κι εμείς ως χώρα αν αναθέταμε την πολιτική διακυβέρνηση σε κανονικούς ανθρώπους κι όχι, ας πούμε, στον κο Χαϊκάλη. Ευτυχώς όμως, δεν μπλέξαμε με ενεργειακά ζητήματα, διεθνείς συσχετισμούς, και λεπτές οικονομικές ισορροπίες.

Εμείς φοράμε στον καρπό την κάμερα-ρολόι μας και εφορμούμε στην καφετέρια να παγιδεύσουμε τον αντίπαλο που ’θελε να ’ρθει ο βλάκας να αντιπαρατεθεί μαζί μας, φορώντας μόνο μια γραβάτα-κασετόφωνο!

Καλή χρονιά θα έχουμε!


24/11/2014 - Η Λερναία Ύδρα του δημόσιου χρέους. Ολοένα το πληρώνουμε και ολοένα αυξάνεται. Ο λόγος για το δημόσιο χρέος, αυτή τη Λερναία Ύδρα, που φαίνεται πως δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ. Παραπάνω από έξι δις ευρώ σε τόκους δίνουμε κάθε χρόνο, για την εξυπηρέτηση του χρέους, κι αυτό για λίγο μόνο καιρό ξαποσταίνει κι ύστερα ξανά για την δόξα τραβά! (Τα προηγούμενα δύο - τρία χρόνια, οι ετήσιοι τόκοι ξεπερνούσαν τα 12 δις ευρώ. Μάλλον λοιπόν θα πρέπει να νιώθουμε ευτυχισμένοι!)

Πριν έναν χρόνο ακριβώς γράφαμε σ΄αυτή τη στήλη: "Στο 160,5% του ΑΕΠ, έφθασε το πρώτο τρίμηνο του 2013, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αντιστοιχώντας σε 305,291 δις Ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση των χωρών με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ τους. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία..." Σήμερα, αντί να έχουμε μία έστω μικρή βελτίωση, τα πράγματα είναι χειρότερα αφού το χρέος εμφανίζεται διογκωμένο και σε απόλυτους αριθμούς, κυρίως όμως ως ποσοστό του ΑΕΠ. (Και θα συνεχίσει να διογκώνεται αν το ΑΕΠ συνεχίσει να συρρικνώνεται!) Έτσι λοιπόν, το 2014 θα κλείσει με το δημόσιο χρέος να διαμορφώνεται στα 318 δις ευρώ αντιστοιχώντας στο 177,6 του ΑΕΠ. Η εκτίμηση για το 2015 το κατεβάζει ελαφρώς στα 316,9 δισεκατομμύρια, σ' ένα ποσοστό 171,4 του ΑΕΠ. Μάλλον λοιπόν δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος που να υποστηρίζει ότι μπορούμε -εμείς οι πεδινοί- να αποπληρώσουμε ένα τέτοιο Έβερεστ! Μένει μόνο να συμφωνήσουμε και στον τρόπο της δραστικής απομείωσής του!


Οκτώβριος 2014. Ελλάδα-Βουλγαρία στην κορυφή. Ραγδαία μείωση (-36%, σε αξία) παρουσίασαν οι ακάλυπτες επιταγές/συναλλαγματικές το τελευταίο δεκάμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Ομοίως μειωμένος εμφανιζόταν και ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών/συναλλαγματικών του 2013 σε σχέση με αυτόν του 2012· που και αυτός με τη σειρά του εμφανιζόταν μειωμένος σε σχέση με την έκρηξη του 2011, εποχή κατά την οποία τα ακάλυπτα χρεόγραφα έπνιξαν στην κυριολεξία την ελληνική αγορά! Κι ενώ η βελτίωση αυτού του τομέα συνεχίζεται σταθερή μετά τον ορυμαγδό του 2011, αντίστροφη εμφανίζεται, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η εικόνα των δεικτών των συνθηκών διαβίωσης που αποτυπώνει την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών. Φαίνεται λοιπόν ότι ολοένα και περισσότερο τα τελευταία τέσσερα – πέντε χρόνια, η αγοραστική ικανότητα, όχι μόνο των φτωχών αλλά και των μεσαίων νοικοκυριών, δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των βασικών αναγκών (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, διατροφή, θέρμανση κτλ.). Κι αν από τα παραπάνω δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συνδυαστικά συμπεράσματα, σίγουρα ωστόσο υπάρχουν διάφοροι στατιστικοί δείκτες ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης που οδηγούν σε πιο ολοκληρωμένες εικόνες της πραγματικότητας. Οι δείκτες λοιπόν ανισότητας εισοδημάτων κατατάσσουν την Ελλάδα και την Βουλγαρία στις πρώτες θέσεις δίνοντας σ’ αυτές το οιονεί τρόπαιο των πιο άδικων ευρωπαϊκών κοινωνιών. Έτσι η Ελλάδα βαθμολογείται με έναν συντελεστή φτωχών/πλουσίων στο 6,8 ( το 20% των πλουσιότερων πολιτών εμφανίζει σχεδόν επταπλάσιο εισόδημα από το 20% των φτωχότερων). Ο αντίστοιχος συντελεστής για την Ιταλία βρίσκεται στο 5,7, ενώ για την Πολωνία στο 4,9· στην ίδια θέση (με 4,9) βρίσκεται και η Κύπρος. Η χώρα με τις μικρότερες οικονομικές ανισότητες είναι η Νορβηγία (3,3) και ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής Ισλανδία, Τσεχία (3,4) και Φιλανδία (3,6)!

Και μια αποτρόπαιη λεπτομέρεια: κατά την περίοδο των παχιών ελληνικών αγελάδων, δηλ, το έτος 1994, αυτοί οι ίδιοι δείκτες που αποτύπωναν στην Ελλάδα την ανισότητα των εισοδημάτων εμφανίζονταν -αντίθετα ίσως απ’ ότι κανείς θα ανέμενε- κατάτι υψηλότεροι!


Οκτώβριος 2014. Οικοδομικές άδειες. Η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζει και για την τελευταία χρονιά να συρρικνώνεται και ως προς τον αριθμό των αδειών που εκδίδονται αλλά και ως προς την επιφάνεια και τον όγκο των αδειοδοτούμενων κτισμάτων. Η εικόνα αφορά και την συνολική οικοδομική δραστηριότητα, και τους επιμέρους τομείς της· ιδιωτική και δημόσια δραστηριότητα. Έτσι λοιπόν η ετήσια πτώση του 15-20%, την οποία έχουμε "συνηθίσει" τα τελευταία χρόνια, συνεχίστηκε και για το τελευταίο έτος με τον αριθμό των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες να κυμαίνεται αρκετά κάτω από τα 20.000 τεμάχια.


 

Σεπτέμβριος 2013. Μεγαλύτερη από 70% είναι η μείωση στον  αριθμό των οικοδομικών αδειών την τελευταία εξαετία 2006-2012. Πιο συγκεκριμένα, από το 2006-2007 έως σήμερα, η οικοδομή εμφανίζει κάθε χρονιά που περνάει, πτώση γύρω στο 15% αναφορικά με τον αριθμό οικοδομικών αδειών που εκδίδονται. Αντίστοιχη πτώση εμφανίζεται και στον όγκο αλλά και την επιφάνεια των αδειοδοτούμενων εκτάσεων. Έτσι, το διάστημα Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2006 εκδόθηκαν 82.000 οικοδομικές άδειες ενώ όλο το διάστημα του 2010 εκδόθηκαν περίπου 50.000 άδειες. Το 2012, από την αρχή έως το τέλος του έτους, οι εκδοθείσες άδειες δεν ξεπέρασαν τις 26.000!


Σεπτέμβριος 2013. Νέος καπετάνιος της Νέας Υόρκης, ο Μπιλ ντε Μπλάζιο. Δημοκρατικός, ακτιβιστής, παντρεμένος με αφροαμερικανίδα, υποσχέθηκε νέα ρότα στο καράβι του δήμου που ονομάζεται Ν. Υόρκη. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μάικλ Μπλούμπεργκ που έχτισε τη λειτουργία ενός δήμου φιλικού και ελκυστικού απέναντι στις επιχειρήσεις και αποδοτικού απέναντι στους δημότες-πελάτες, ο Μπιλ ντε Μπλάζιο βάζει ως προτεραιότητές του, από τη μια, τη μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στα εισοδήματα των φτωχών και των πλουσίων και από την άλλη, την άρση των διακρίσεων απέναντι στις μειονότητες ή τις αδύναμες ομάδες... Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως μέχρι λίγο πριν τις εκλογές, ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, με τις ιδέες του, θεωρούνταν.. αουτσάιντερ. Σε άρθρο του Economist -δημοσιευμένου προ διμήνου- επισημαινόταν η... λατρεία των ΝεοÜορκέζων στο πρόσωπο του (απερχόμενου πλέον) δημάρχου τους Μάικλ Μπλούμπεργκ αλλά και στις επιχειρηματικές μεθόδους του στη διαχείριση του δήμου! Καρδιά του άρθρου του Economist αποτελούσε ένα άκρως ενδιαφέρον στοιχείο: πως δηλαδή, ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το ποσοστό του πληθυσμού που ζει στις πόλεις. Από το 3% του 1800 και το 12% του 1900, φθάνουμε σήμερα σε ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 50%, εμφανίζοντας μάλιστα αυξητική πορεία! Συνέπεια αυτού είναι και η συνακόλουθη αύξηση του ρόλου των πόλεων στην λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ενός αμερικάνικου ερευνητικού ιδρύματος, 40 πόλεις-περιφέρειες σήμερα, προσφέρουν τα 2/3 του παγκόσμιου παραγόμενου προïόντος και ακόμα μεγαλύτερο αριθμό καινοτομιών! Οι πόλεις λοιπόν καλούνται να διαδραματίσουν ένα νέο ρόλο -συνέχιζε ο Economist-:Δήμοι που προωθούν μέτρα προσέλκυσης επιχειρήσεων -από τη μια πλευρά- καθώς και νέες παροχές στους πολίτες/πελάτες τους -από την άλλη-. Οι επιχειρήσεις, εξάλλου, μετά το φλερτ των τελευταίων ετών με τα προάστια, επιστρέφουν ξανά στις πόλεις δίνοντας ζωή σε περιοχές που ήταν νεκρές ή επικίνδυνες.
Όμως... Λίγο μετά τη δημοσίευση του άρθρου του Economist, ήρθαν οι εκλογές να ανατρέψουν τα προγνωστικά. Η εκλογή του αουτσάιντερ Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακατεύει ξανά τις προτεραιότητες, φανερώνοντας την αφάνταστη περιπλοκή των σύγχρονων προβλημάτων. Η μείωση της ψαλίδας των εισοδημάτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών γίνεται το νέο πολιτικό έμβλημα του πιο.. in δήμου του πλανήτη.


Σεπτέμβριος 2013. Το -βρετανικό- ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Cebr, εκτιμά, μέσω μίας έρευνάς του, πως η βρετανική οικονομία μπορεί να πάρει τα σκήπτρα που κατέχει η Γερμανία ως μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία! Μάλιστα, υποστηρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και νωρίτερα εάν η Αγγλία αποδεσμευόταν εντελώς από την Ευρ. Ένωση, αφού μερικοί από τους λόγους που θα φρενάρουν τη γερμανική οικονομία οφείλονται σε αυτήν ακριβώς την εξάρτησή της από τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης. Το βρετανικό ινστιτούτο συνεχίζοντας τις προβλέψεις του ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα είχε μεγαλύτερο δρόμο να διανύσει για να φθάσει τη Γερμανία αν αυτή αποφάσιζε να υιοθετήσει ξανά το μάρκο ή αν η Ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα συνολικά κατέρρεαν… Συνεχίζοντας τις εκτιμήσεις του το Cebr, δημοσιεύει τον κατάλογο των δυνατότερων οικονομιών του πλανήτη έτσι όπως θα έχει διαμορφωθεί μέχρι το 2030. Πρώτη οικονομία λοιπόν θα είναι η Κίνα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Αμερική. Την τρίτη θέση είναι πιθανό να έχει καταλάβει η Ινδία, στερώντας από την Ιαπωνία τη χαρά του… μεταλλίου. Βραζιλία και Γερμανία θα ακολουθούν στις επόμενες θέσεις, και ο κατάλογος θα “κλείνει” με Ρωσία, Μεξικό και Καναδά να συναποτελούν την… εννιάδα. Την όσο το δυνατόν καλύτερη θέση, από τις παραπάνω, θα "προσδοκά" για την Αγγλία το ινστιτούτο Cebr, αφού ένας από τους στόχους τέτοιων ερευνών είναι να διαμορφωθούν εγκαίρως, έναντι των εταίρων και ανταγωνιστών, τα στρατηγικά και ουσιαστικά πλεονεκτήματα μιας χώρας. Έτσι λοιπόν περίπου τελειώνει η έρευνα του Cebr, αποτυπώνοντας βεβαίως και την αντίληψη του Ινστιτούτου κάτω από την οποία ερμηνεύονται τα στοιχεία και τα δεδομένα, την αντίληψη δηλαδή, ότι οι δυνατές οικονομίες ενισχύονται από τον εθνικό απομονωτισμό και βλάπτονται από τον συγχρωτισμό τους με τις άλλες πιο αδύναμες οικονομίες. Στον αντίποδα αυτής της αντίληψης υπάρχει και η αντίθετη εκτίμηση (δημοφιλής στην Ελλάδα) που κάνει λόγο για «μεγάλα κέρδη και ωφελήματα της γερμανικής οικονομίας από την ένταξή της στο κοινό νόμισμα». Και οι δύο αντιλήψεις μπορούν να αποδεικνύονται αληθείς από τη στιγμή που η οικονομική ιστορία των λαών δεν εξαρτάται τόσο από φόρμες και τεχνικά σχήματα ούτε από ζαριές και προβλέψεις χαρτομαντών όσο από την προσήλωση σε στόχους που έχουν με σαφήνεια και σε κατάλληλο χρόνο τεθεί. (Γιατί όπως και να ‘χει, μια χώρα που παράγει και πουλά mercedes-και όχι μόνο- σε όλο τον πλανήτη, είτε μάρκο έχει είτε ρουπία, είτε εθνικό νόμισμα είτε κοινό, ε, πώς να το κάνουμε, φτωχή δεν θα την πεις ποτέ). Ενδέχεται βέβαια να είναι πιθανή και μια άλλη ανάγνωση της παραπάνω είδησης για τις εκτιμήσεις του βρετανικού ινστιτούτου. Οι Βρετανοί, που καταφέρνουν προς το παρόν και στέκονται στα ίσα απέναντι στους βιομηχανικούς γίγαντες ανταγωνιστές τους "πουλώντας" κυρίως χρηματιστηριακό knowhow(!), φοβούνται μήπως οι ελπίδες τους –μαζί με το παράδοξα παντοδύναμό τους νόμισμα– σύντομα καταρρεύσουν. Έτσι λοιπόν προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό και να διαμορφώσουν τις εξελίξεις πάνω στον δρόμο που έχουν ήδη εδώ και χρόνια επιλέξει. Και ποιος ξέρει; Λέτε να επέλεξαν σωστά, και στα επόμενα χρόνια να πάψει η βαριά βιομηχανική παραγωγή να αποφέρει πια στα κράτη τον πλούτο που μέχρι σήμερα απέφερε...;
(Μέχρι το 2030, θα το έχουμε μάθει κι εμείς οι Έλληνες. Κι αν ανυπομονούμε, ας ρίξουμε τα χαρτιά ή το φλυτζάνι να δούμε τι θα μας υποδείξουν· ή, –το ίδιο κάνει– ας ακολουθήσουμε κάποιον από τους πολιτικούς μας αρχηγούς σε έναν από τους εμβριθείς συλλογισμούς του πάνω στο ζήτημα).


Σεπτέμβριος 2013. 70% αύξηση παρουσιάζει την τελευταία πενταετία, το ποσοστό των Ελλήνων επιστημόνων που μεταναστεύουν για εύρεση καλύτερης επαγγελματικής τύχης. Το 74% αυτών έχει μεταπτυχιακό τίτλο ενώ το 51% κατέχει διδακτορικό! Το αξιοσημείωτο είναι πως δε φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, να υπάρχει υπερπροσφορά επιστημονικού προσωπικού, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση αναφορικά με τον αριθμό των πτυχιούχων σε σχέση με τον πληθυσμό της. Το πρόβλημα μάλλον εντοπίζεται στο μοντέλο ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει η χώρα μας, το οποίο «κλείνει» τη ζήτηση για ειδικότητες που χαρακτηρίζονται ως κλάδοι εντατικοποίησης γνώσης και τεχνολογίας.

Όσον αφορά τώρα τον προορισμό: Γερμανία, Αγγλία, Αμερική, αλλά και χώρες σαν τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αυστραλία, συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των μεταναστών.
Φυσικά η σύγχρονη μετανάστευση δεν αφορά μόνο επιστήμονες. Ωστόσο, η ποιοτική της διαφοροποίηση σε σχέση με τη μετανάστευση προηγούμενων εποχών είναι το γεγονός πως ενώ το 1950-1960 μετανάστευαν κυρίως ανειδίκευτοι εργάτες, σήμερα οι Έλληνες που εγκαταλείπουν τη χώρα έχουν οι περισσότεροι δευτεροβάθμια τουλάχιστον εκπαίδευση ή πτυχία τεχνολογικών ή ανώτατων ιδρυμάτων, όπως προαναφέραμε.
Και όσον αφορά τους λόγους της μετανάστευσης, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι δηλώνουν:
74% για καλύτερες προοπτικές εξέλιξης
70% για εύρεση εργασίας στο αντικείμενό τους
60% για απόκτηση περισσότερων σύγχρονων γνώσεων επί του αντικειμένου σπουδών
53% για καλύτερες αποδοχές
51,4 λόγω αδυναμίας εύρεσης εργασίας αντίστοιχης με το επίπεδο σπουδών
34% λόγω της αναξιοκρατίας, του «μέσου» και της πολιτικής διαφθοράς στην Ελλάδα


Οκτώβριος 2013. Η κατάρρευση της αντοχής των επιχειρήσεων (ή της προθυμίας τους, αναλόγως της σκοπιάς από την οποία θα το εξετάσει κανείς) είχε διαφανεί από καιρό. Όταν η ΦΑΓΕ μάς εγκατέλειψε δεν θεωρήσαμε την κίνηση προάγγελο δεινών. Η Coca Cola όμως, με μέγεθος κεφαλαιοποίησης όσο όλες σχεδόν μαζί οι υπόλοιπες εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου, ταρακούνησε, με την προς Ελβετία αναχώρησή της, τα λιμνάζοντα ύδατα του αγκυροβολίου που λέγεται Ψωροκώσταινα. Κι όμως, για δεύτερη φορά οι φύλακες αποκοιμήθηκαν. Έτσι δεν άκουσαν και τις εκκλήσεις του ομίλου Βιοχάλκο, διά στόματος προέδρου Ν. Στασινόπουλου, η πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για φορολογικές μεταρρυθμίσεις και για ξεπάγωμα της τραπεζικής ρευστότητας καθώς και για φθηνότερη ενέργεια. Έτσι λοιπόν και η Βιοχάλκο αναχώρησε από τα πάτρια εδάφη. Τουλάχιστον η έδρα της εταιρείας, αφού η παραγωγική δομή –προς το παρόν τουλάχιστον– παραμένει στην Ελλάδα. Και λίγα στοιχεία για τη Βιοχάλκο: Δραστηριοποιείται από το 1937 στην επεξεργασία, παραγωγή και εμπορία προϊόντων χάλυβα, χαλκού και αλουμινίου. Απασχολεί σε μονάδες της Θεσσαλονίκης, της Θίσβης, των Οινοφύτων, της Λειβαδιάς και της Κορινθίας, πάνω από 8.000 εργαζόμενους. Εξάγει σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Πωλεί –για το 2012– προϊόντα 3,3 δις ευρώ και… ζημιούται –για την ίδια χρονιά– με 76,3 εκατ. Ευρώ!
Με ποιο μοντέλο δράσης άραγε, μπορούν να επιλυθούν τόσο –και τόσα– περίπλοκα προβλήματα;


Ελαφρά ανάκαμψη για το ΙΚΑ τους τέσσερις τελευταίους μήνες αφού εμφανίζεται συνεχόμενη αύξηση εσόδων μετά από τετραετείς απώλειες! Αυτή η μικρή ανάκαμψη φαντάζει ωστόσο ως όαση μετά την πανωλεθρία των τεσσάρων-πέντε ετών όπου το ΙΚΑ, η ραχοκοκαλιά του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας, εμφάνισε πτώση εσόδων κατά 35% (έσοδα 16 δισεκατομμύρια το 2009 και 10 δισεκατομμύρια το 2013), χάνοντας παράλληλα το 20% των ασφαλισμένων του στις κοινές επιχειρήσεις και το 77% των ασφαλισμένων του στα οικοδομοτεχνικά έργα, που αποτελούν και τον επικεφαλής τομέα των εισφορών.
Η σταθερή, όπως φαίνεται, ανάκαμψη των οικονομικών στοιχείων για το ΙΚΑ, μάλλον οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων (σύστημα ΗΛΙΟΣ) που καθιερώθηκε και λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2013, εξαλείφοντας τις διαρροές πόρων από τις μαïμού συντάξεις και από τα παρεμφερή τεχνάσματα.
Σπουδαίο ρόλο όμως έπαιξε και η καθιέρωση ενός αστρονομικού προστίμου, 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, που εφαρμόστηκε από 15 Σεπτεμβρίου 2013, και έγινε η αιτία να σπάσουν τα κοντέρ του συστήματος καταγραφής εργαζομένων (σύστημα Εργάνη)*. Από τον 1ο κιόλας μήνα εφαρμογής του μέτρου, 63.000 μαύροι – κατάμαυροι απασχολούμενοι μετατράπηκαν αίφνης σε πάλλευκους νόμιμους εργαζόμενους!
Κι ο (ελληνικός) θεός λοιπόν, φοβέρα θέλει!

 *Κάποιοι όμως δεν πρόλαβαν! Έτσι, από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, ελέγχθηκαν 7.878 επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους  της οικονομίας, και σε σύνολο 49.126 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.063. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκανστις επιχειρήσεις αγγίζουν τα 10.839.987 ευρώ.


Φεβρουάριος 2014. 17,4 εκατομμύρια ευρώ συν τους τόκους πρέπει να επιστρέψει η Αλουμίνιον Α.Ε στη ΔΕΗ, έπειτα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκρινε ως παράνομη κρατική ενίσχυση την ευνοϊκή τιμολόγηση που αφορούσε την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, κατά το διάστημα 2007-2008.

Βέβαια, η συγκεκριμένη ευνοϊκή τιμολόγηση για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, είχε επιβληθεί στη ΔΕΗ, μετά από παλαιότερη δικαστική απόφαση που είχε δικαιώσει το αίτημα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ για συνέχιση της τιμολόγησής της με βάση το ειδικό καθεστώς της σύμβασης του 1960 με την PECHINEY! (σύμβαση που ωστόσο είχε λήξει το 2006). Σ’ αυτό το σημείο ας αναφέρουμε ότι παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2011, να επιστραφούν τα χρήματα στη ΔΕΗ, μέχρι σήμερα η εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ αρνιόταν να εφαρμόσει την απόφαση και να καταβάλλει το ποσό στη ΔΕΗ. Έτσι λοιπόν η ΔΕΗ κινήθηκε νομικά ώστε να πετύχει απόφαση δικαστηρίου με βάση το εσωτερικό δίκαιο. Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα. Το μονομελές πρωτοδικείο απέρριψε τις αιτήσεις της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ για αναστολή της διαταγής πληρωμής προς τη ΔΕΗ. Έτσι, φαίνεται να πλησιάζει η μέρα που η ΔΕΗ θα εισπράξει τα χρήματά της. Ως κερασάκι στη τούρτα, ας σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει τις διαδικασίες για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν φρόντισε, από το 2011 μέχρι σήμερα, να επιστραφούν στη ΔΕΗ τα παρανόμως δοθέντα (υπό μορφήν έκπτωσης στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ) χρήματα. Βέβαια, είναι γεγονός ότι το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλό για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις ώστε να καθιστά τη λειτουργία τους ασύμφορη. Άρα πρέπει να βρεθούν τρόποι να επιλυθεί αυτός ο πολύ σημαντικός γρίφος. Από την άλλη, συμβάσεις τύπου PECHINAYανήκουν σε άλλες εποχές και δεν είναι δυνατόν σήμερα να γίνονται ανεκτές τέτοιου είδους επιλεκτικές (έως σκανδαλώδεις) παροχές προς τις επιχειρήσεις.


Επιδείνωση ανεργίας - βελτίωση ύφεσης / Δεκέμβριος 2013

Η ανεργία καλά κρατεί στην Ελλάδα αφού έφθασε στο 27,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2013, αντιστοιχώντας σχεδόν σε 1,4 εκατομμύρια ανέργους. Καλύτερα είναι τα στοιχεία για τη συνεχιζόμενη για 6η χρονιά μείωση του ελληνικού ΑΕΠ που αποτυπώνεται στους δείκτες της ύφεσης αφού αυτή έκλεισε (μειωμένη) στο 3,8% για το β' τρίμηνο (ύφεση 2012: 6,4%!), ενώ η αρχική πρόβλεψη για το 2013 ανέβαζε το ποσοστό ύφεσης στο 4.5%. Επίσης αισιόδοξη νότα συνεχίζει να αποτελεί ο πληθωρισμός που κυμαίνεται όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών σε μηδενικά ή αρνητικά επίπεδα (-0,7 τον Ιούλιο).


Δεκέμβριος 2013 / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από την εταιρεία BIOFIAL HYDRAULICS : Βραζιλία: Νέος στόχος για να κατακτήσουμε και να διατηρήσουμε. Η BIOFIAL HYDRAULICS διασχίζει τη θάλασσα του Ατλαντικού για μια ακόμη φορά, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας συνεργασίας B2C με μια πολύ γνωστή και κυρίαρχη εταιρεία ανελκυστήρων στη Βραζιλία. Με την είσοδο της σε μια νέα ήπειρο η BIOFIAL HYDRAULICS επιχειρεί να δημιουργήσει πολλές νέες στρατηγικές συνεργασίες, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα της εταιρίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου, εδώ και περισσότερα από 22 χρόνια, αναπτύσσει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Η εξαγωγική δραστηριότητα ξεκίνησε το 1991, αρχικά με την δημιουργία συνεργασιών σε γειτονικές Βαλκανικές χώρες, εξελίχθηκε με την ανάπτυξη του δικτύου της BIOFIAL στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και τα τελευταία χρόνια η πορεία συνεχίζεται με την σύναψη στρατηγικών συνεργασιών σε διάφορες χώρες της υφηλίου. Το δίκτυο των πωλήσεων της εταιρίας καλύπτει όλη την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη και πραγματοποιούνται εξαγωγές περίπου του 70% της παραγωγικής δυναμικότητας. Προϊόντα της BIOFIAL εξάγονται απευθείας σε χώρες όπως Κύπρο, Τσεχία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Τουρκία, Αλβανία, Αργεντινή, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σουηδία, Ισραήλ, Σερβία, Ινδία, Βέλγιο, Αίγυπτο, Ιράν, Λίβανο, Ηνωμένο Βασίλειο, FYROM, Ουκρανία, Ισραήλ, Ομάν, Μαυροβούνιο, κ.τ.λ. και μέσω πελατών της (ενσωματωμένα στον τελικό προϊόν) και στις πέντε ηπείρους, σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη.


Νοέμβριος 2013. Επιτέλους μια αξιόλογη επίδοση για την Ελλάδα, στην απορρόφηση κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ. Στην 4η θέση, λοιπόν, σκαρφάλωσε η Ελλάδα, από την 20η που βρισκόταν μεταξύ των 27 κρατών μελών. Η επίδοση -όπως προαναφέρθηκε- αφορά την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, απορροφήθηκαν, στο πρώτο εξάμηνο του 2013, 2 δις 174 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το στόχο του 1 δις 284 εκατ. ευρώ, που είχε τεθεί. Το Υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει με βεβαιότητα ότι για το 2013 θα καλυφθεί πλήρως ο στόχος των 3 δις 890 εκατ. ευρώ. Και ήδη βέβαια διαμορφώνεται ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2010.


 INTERLIFT 2013.  Η διεθνής έκθεση Ανελκυστήρων INTERLIFT διεξήχθη από τις 15-18 Οκτωβρίου 2013, στο Augsburg της Γερμανίας. Το περιοδικό Ανελκυστήρας βρέθηκε στην έκθεση (περίπτερο Νο 4048) που και εφέτος συγκέντρωσε το αυξημένο ενδιαφέρον εκθετών αλλά και επισκεπτών.


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Στο 160,5% του ΑΕΠ, έφθασε το πρώτο τρίμηνο του 2013, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αντιστοιχώντας σε 305,291 δις Ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση των χωρών με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ τους. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 130,3% και στην τρίτη θέση η Πορτογαλία με 127,2%. Στον αντίποδα, τις πρώτες τρεις θέσεις του καταλόγου των χωρών με το χαμηλότερο δημόσιο χρέος καταλαμβάνουν η Εσθονία με 10% επί του ΑΕΠ, η Βουλγαρία με 18% του ΑΕΠ, και το Λουξεμβούργο με 22,4% του ΑΕΠ.


 TÜV HELLAS: Επαλήθευση Απολογισμών Αειφορίας τριών εταιριών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ   Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2013
Ο Οργανισμός Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TÜVHELLAS, μέλος του TÜV NORD GROUP, διενήργησε την Επαλήθευση των Απολογισμών Αειφορίας έτους 2012 των εταιρειών ΕΛΒΑΛ ΑΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ και ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, επιβεβαιώνοντας τη συμμόρφωση των απολογισμών με τις απαιτήσεις του επιπέδου εφαρμογής Β (+) του GRIG3.1 (Οδηγίες Σύνταξης Απολογισμών Αειφορίας). Η διαδικασία των επαληθεύσεων κατέδειξε την ισχυρή δέσμευση των τριών εταιρειών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η εξωτερική επαλήθευση αφορούσε τόσο στον έλεγχο του επιπέδου εφαρμογής όσο και την εξωτερική επαλήθευση συγκεκριμένων κεφαλαίων των εταιρικών απολογισμών. Ειδικότερα για κάθε εταιρία επαληθεύτηκαν τα κεφάλαια Υγεία & Ασφάλεια και Περιβάλλον (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ) και Υγεία & Ασφάλεια και Ανθρώπινο Δυναμικό (ΕΛΒΑΛ ΑΕ). Τόσο μέσω του ελέγχου επιπέδου εφαρμογής, όσο, κυρίως, μέσω της εξωτερικής επαλήθευσης επιμέρους κεφαλαίων, οι εταιρίες διασφάλισαν την εγκυρότητα και την ακρίβεια των δεδομένων που συμπεριλήφθηκαν στους Απολογισμούς Εταιρικής Υπευθυνότητας & Βιώσιμης Ανάπτυξης για το έτος 2012.

Οι εταιρίες
Ο Όμιλος ΕΛΒΑΛ αποτελεί τον κλάδο, επεξεργασίας και εμπορίας αλουμινίου της ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η ΕΛΒΑΛ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1973 και σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σημαντικά βιομηχανικά συγκροτήματα έλασης αλουμινίου διεθνώς, ενώ αποτελεί και το μοναδικό Όμιλο που δραστηριοποιείται στον ελληνικό χώρο σε αυτό το αντικείμενο. O Όμιλος Εταιριών ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες καλωδίων στη χώρα και διαθέτει πέντε εργοστάσια παραγωγής, τρία στην Ελλάδα και δύο στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ περιλαμβάνονται και οι εταιρίες ICME ECAB S.A., στο Βουκουρέστι Ρουμανίας και η FULGORΑ.Ε. στο Σουσάκι Κορινθίας. Η ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς χαλυβδοσωλήνων, διεθνώς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε έργα μεταφοράς ενέργειας και ειδικότερα για τη μεταφορά υγρών και αερίων καυσίμων και ένας σημαντικός προμηθευτής του κλάδου κατασκευών για κοίλες δοκούς μεγάλων διαστάσεων. Η Εταιρία ιδρύθηκε το 1969 και λειτουργεί ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια στη Βιομηχανική Περιοχή της Θίσβης, στη Βοιωτία. Και οι τρεις εταιρίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η TÜV HELLAS είναι Φορέας Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, μέλος του TÜVNORDGROUP. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987 παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Ανταποκρινόμενη στην τάση της ελληνικής επιχειρηματικής αγοράς αναφορικά με την αξιολόγηση της επίδοσης των εταιριών στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η TÜV HELLAS παρέχει υπηρεσίες για την ανεξάρτητη επαλήθευση και τη διασφάλιση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας των στοιχείων που αναγράφονται στους Κοινωνικούς Απολογισμούς που δημοσιεύονται σε ετήσια βάση. Μάλιστα, ο φορέας έχει συνδέσει αυτές τις υπηρεσίες με την παροχή μέρους των εσόδων τους στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GREECEDEBTFREE. Με τον τρόπο αυτό η TÜV HELLAS προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στη μείωση του ελληνικού χρέους, παράλληλα με τις αξιόπιστες υπηρεσίες που λαμβάνουν από τον Οργανισμό Επιθεωρήσεων – Πιστοποιήσεων


TÜV HELLAS: 40.000 επιθεωρήσεις ανελκυστήρων / Σεπτέμβριος 2013
Ο Οργανισμός Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TÜVHELLAS, μέλος του TÜV NORD GROUP, ξεπέρασε τις 40.000 επιθεωρήσεις ανελκυστήρων, εδραιώνοντας την ηγετική του παρουσία σε ακόμα έναν τεχνικό τομέα. Οι επιθεωρήσεις των ανελκυστήρων από την TÜVHELLAS αφορούν στη διενέργεια αρχικών και περιοδικών ελέγχων για την εξακρίβωση της ασφαλούς λειτουργίας τους.
Η πιστοποίηση και ο περιοδικός έλεγχος από Ανεξάρτητο και Αναγνωρισμένο Οργανισμό  είναι υποχρεωτικοί εδώ και δεκαετίες στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και από το 2000 και στην Ελλάδα και αφορά όλους τους ανελκυστήρες, νέους και παλαιούς,  εγκατεστημένους σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, ιδιωτικά έργα, δημόσια κτίρια, χώρους χρήσης από ευρύ κοινό, βιομηχανικούς χώρους και πλοία. Από το 2000 που θεσμοθετήθηκε ο υποχρεωτικός έλεγχος των ανελκυστήρων έχουν μειωθεί σημαντικά τα ατυχήματα των ανελκυστήρων και έχει αναβαθμιστεί η ποιότητά τους. H επιθεώρηση των ανελκυστήρων ωστόσο δεν συνιστά μια τυπική νομική υποχρέωση αλλά μια ουσιαστική εξέταση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας όλων των ασφαλιστικών διατάξεων για την προστασία των επιβατών και του συντηρητή και δεν πρέπει να συγχέεται με την τακτική του συντήρηση.
Ο έλεγχος των ανελκυστήρων είναι απαραίτητος και ιδιαίτερα σημαντικός καθώς εκτός του ότι είναι απαιτητός από τη Νομοθεσία, επιβεβαιώνει την ασφαλή λειτουργία τους, διαπιστώνει την καλή συντήρησή τους ενώ αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διαδικασία εκσυγχρονισμού ενός παλαιού ανελκυστήρα αλλά και το τελευταίο επιβεβαιώνοντας την καλή εκτέλεση των εργασιών και της καταλληλότητας των υλικών.
Η TÜV HELLAS είναι Οργανισμός Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, μέλος του TÜV NORD GROUP. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987 παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Για την παροχή υπηρεσιών Ελέγχου και Πιστοποίησης Ανελκυστήρων η TÜV HELLAS είναι Διαπιστευμένος Οργανισμός από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και Κοινοποιημένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αριθμό κοινοποίησης 0654. Με την τεχνογνωσία, την αξιοπιστία και την άριστη οργάνωσή της έχει κερδίσει την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη του τεχνικού κόσμου και του καταναλωτικού κοινού και γι’ αυτό κατέχει πρωτοπόρο θέση ανάμεσα στους φορείς Πιστοποίησης. Από το 2000 μέχρι σήμερα ο Φορέας έχει επιθεωρήσει και πιστοποιήσει περισσότερους από 40.000 ανελκυστήρες σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων σε μεγάλα Ολυμπιακά Έργα, μεγάλες Ξενοδοχειακές και Νοσοκομειακές Μονάδες αλλά και σε πολλά μεγάλα Ιδιωτικά Έργα.


Σεπτέμβριος 2013ΤÜVHELLAS: Πρώτη Επαλήθευση της Ετήσιας Έκθεσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα  στο Αεροδρόμιο „HenriCoanda“ του Βουκουρεστίου
Την πρώτη Επαλήθευση της Ετήσιας Έκθεσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (Ανθρακικού Αποτυπώματος - CO2 - FootprintVerifikation) στο Αεροδρόμιο „HenriCoanda“του Βουκουρεστίου, Ρουμανία, ανέλαβε ο Οργανισμός Επιθεώρησης - Πιστοποίησης ΤÜVHELLAS, μέλος του TÜVNORDGROUP.
Η επαλήθευση από την ΤÜVHELLAS πραγματοποιήθηκε με βάση το Πρότυπο ISO 14064:3 και αφορά στις εκπομπές CO2 που προέρχονται από τις κάτωθι πηγές:

  1. 1.Από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κτιρίων και των δραστηριοτήτων του αεροδρόμιου
  2. 2.Από την καύση καυσίμων σε σταθερές (π.χ. λέβητες, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη) ή κινητές μονάδες (π.χ. οχήματα της εταιρείας του αεροδρομίου), ως εξής: Φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης στους λέβητες ζεστού νερού. Πετρέλαιο, βενζίνη & υγραέριο στα οχήματα της εταιρείας του αεροδρομίου. Πετρέλαιο κίνησης στα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

Σημειώνεται ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Βουκουρεστίου „HenriCoanda συμμετέχει μαζί με άλλα 68 ευρωπαϊκά αεροδρόμια στο AirportCarbonAccreditationScheme (ACAS) του AirportsCouncilInternationalEurope (ACI-EUROPE), το οποίο αποτελεί την απάντηση της Βιομηχανίας Λειτουργίας των Αεροδρομίων στην Κλιματική Αλλαγή. Σύμφωνα με το σχήμα αυτό αποτιμάται και αναγνωρίζεται η προσπάθεια για διαχείριση και μείωση των εκπομπών CO2 από τις δραστηριότητες των αεροδρομίων. Η επίδοση στη διαχείριση και μείωση των εκπομπών CO2 αξιολογείται με την εφαρμογή των ακόλουθων τεσσάρων (4) επιπέδων ολοκλήρωσης του σχήματος: Mapping: Μέτρηση και επαλήθευση του ίχνους CO2 (Footprint) του αεροδρομίου σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14064. Reduction: Διαχείριση των επαληθευμένων εκπομπών CO2 και προοδευτική μείωση μέχρι ενός τεθέντος ποσοστού. Optimisation: Συμμετοχή και τρίτων μερών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αεροδρομίου, όπως αεροπορικές εταιρείες,, υπηρεσίες παροχής catering, μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιωτικά αυτοκίνητα. Neutrality: Λειτουργία του αεροδρομίου, πρακτικά, χωρίς εκπομπές CO2, μέσω εφαρμογής διεθνώς αναγνωρισμένων εργαλείων όπως CER (CertifiedEmissionsReduction), ERUs (EmissionsReductionUnits). Η Επαλήθευση στον Διεθνή Αερολιμένα Βουκουρεστίου „HenriCoanda αφορούσε την εφαρμογή του Επιπέδου 1 (mapping) του ACAS για το έτος 2012. Η TÜVHELLASμε την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου συνεχίζει τη συμβολή της στην αποτροπή της Παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών επαλήθευσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (Ανθρακικού Αποτυπώματος - CO2 - FootprintVerifikation) στην προαναφερθείσα Βιομηχανία Λειτουργίας των Αεροδρομίων που ξεκίνησε με την επαλήθευση του Ανθρακικού Αποτυπώματος - CO2 του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος" για τα έτη 2008-2012 και συνεχίστηκε με την επαλήθευση του Ανθρακικού Αποτυπώματος - CO2 των Διεθνών Αερολιμένων ChisinauInternationalAirportS.E. “KVIS.E.” της Μολδαβίας για το έτος 2009 και “Tirana International Airport”NëNë Tereza της Αλβανίας για το έτος 2011.

HTÜVHELLAS, μέλος του TÜVNORDGROUP, με παρουσία από το 1987 στην Ελλάδα, πραγματοποιεί επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις με διαπίστευση από τον Γερμανικό και τον Ελληνικό Οργανισμό Διαπίστευσης (TGA και ΕΣΥΔ). Μέχρι σήμερα η παρουσία της στην Ελλάδα έχει συνδεθεί με ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής και κατασκευών όπως τα Δίκτυα Υψηλής – Μέσης – Χαμηλής Πίεσης του Φυσικού Αερίου, το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το Tram της Αθήνας, τα Ολυμπιακά Έργα (συμπεριλαμβανομένου της στέγης Calatrava στο Ο.Α.Κ.Α), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.


04-08-2013. INTERLIFT 2013
Η γερμανική Interlift αποτελεί -σύμφωνα με τους διοργανωτές- την πιο διεθνή από τις διεθνείς εκθέσεις Ανελκυστήρων, αφού το μερίδιο εξωτερικού όσον αφορά την προέλευση των εκθετών της είναι της τάξης του 70%. Σημαντικό δείκτη αποτελεί και το γεγονός πως το 69% των επισκεπτών ενημερώνονται πλέον μόνο στην Interlift αναφορικά με τα νέα της παγκόσμιας αγοράς, με προφανές όφελος την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος. Τέλος, η Interlift εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό επισκεπτών, 75%, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.


 11-07-2013. INTERLIFT 2013
Η διεθνής έκθεση Ανελκυστήρων INTERLIFT θα διεξαχθεί από τις 15-18 Οκτωβρίου 2013, στο Augsburg της Γερμανίας. Το περιοδικό Ανελκυστήρας θα βρίσκεται εκεί και θα έχει το περίπτερο Νο 4048.


Ιούνιος 2013  TÜVHELLAS: Επαλήθευση αποτυπώματος άνθρακα
Ο Οργανισμός Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TÜVHELLAS, μέλος του TÜV NORD Group, παρέχει υπηρεσίες Υπολογισμού και Επαλήθευσης Αποτυπώματος Άνθρακα με βάση το Πρότυπο ISO 14064, έπειτα από τη διαπίστευση του μητρικού οργανισμού από τη DAkkS (Εθνικός Οργανισμός Διαπίστευσης Γερμανίας). Το TÜVNORDCERT αποτελεί τον πρώτο Οργανισμό στη Γερμανία που διαπιστεύεται για την επαλήθευση του αποτυπώματος του άνθρακα σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρότυπο.

Με τη Διαπίστευση του TÜV NORD, η TÜVHELLAS παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επαληθεύουν το αποτύπωμα άνθρακα σε όλες τις πηγές εκπομπών κατά τη διάρκεια παραγωγής ενός προϊόντος, με την αξιοπιστία ενός ουδέτερου τρίτου μέρους. Παράλληλα, η επαλήθευση σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 14064 εξασφαλίζει την αξιοπιστία, τη συνέπεια και τη διαφάνεια όσον αφορά στον ποσοτικό προσδιορισμό, την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση του αποτυπώματος άνθρακα.

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στις προσπάθειες για την προστασία του κλίματος. Το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο ISO 14064 αποτελεί ένα ενιαίο πρότυπο απαραίτητο για τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά και τη σύγκριση και επαλήθευση των αποτελεσμάτων.

Τι είναι το Αποτύπωμα  'Ανθρακα (Carbon Footprint)

Το Αποτύπωμα Άνθρακα αποτελεί την ποσότητα των ρύπων που παράγονται άμεσα ή έμμεσα από τη δραστηριότητα για την παραγωγή ενός προϊόντος ή την παροχή μιας υπηρεσίας. Τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας εκφράζονται σε ισοδύναμους τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2), λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και τα έξι αέρια του θερμοκηπίου του Πρωτοκόλλου του Κιότο, δηλαδή το Διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το Μεθάνιο (CH4), το Μονοξείδιο του Αζώτου (N2O), τους Υδροφθοράνθρακες (HFCs), τους Υπερφθοράνθρακες (PFCs) και το Εξαφθοριούχο θείο (SF6).

Η TÜV HELLAS στα 26 χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα προσφέρει υπηρεσίες Πιστοποίησης για ενεργειακά πρότυπα χρησιμοποιώντας ίδιους επιθεωρητές με πολύχρονη εμπειρία στις Πιστοποιήσεις Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ISO 14001 & EMAS) αλλά και στον σχεδιασμό, στην επίβλεψη και στην αξιολόγηση δοκιμών παραλαβής μεγάλων ενεργειακών εγκαταστάσεων. Έχοντας ως βασική στρατηγική κατεύθυνση την παροχή υπηρεσιών με γνώμονα τη συνέπεια, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας από και προς το εξωτερικό, την προαγωγή της Ποιότητας και την επένδυση σε σταθερό και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με τα μεγαλύτερα έργα Υποδομής και Ανάπτυξης της Χώρας έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 10.000 επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις.

Last modified onFriday, 03 June 2016 11:23
Back to top