Ο Παπάς, οι Υπουργοί, και τα Συμβόλαια Featured

 

Έχετε δει παπάς να μπαίνει στην Ελλάδα φυλακή;

Όχι...;

Έ λοιπόν, ούτε πρόκειται να δείτε, αφού κι αυτή η ευκαιρία χάθηκε.

Μιλώ για τον Αρσένιο και τον Εφραίμ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου που λούφαραν μία λίμνη απ' το Ελληνικό Δημόσιο (το δικαστήριο που τους αθώωσε θεωρεί την έκταση Δημόσια περιουσία!) την βάφτισαν δική τους, δηλαδή μοναστική, κι έπειτα... την αντάλλαξαν ξανά με το Δημόσιο!
Ένα ποτήρι με νερό της Βιστωνίδας για κάθε οικόπεδο στο Κολωνάκι. Ή έτσι περίπου...

Κι η Συμβολαιογράφος σύζυγος του τότε Υπουργού να μην προλαβαίνει να περαιώνει τα συμβόλαια...

Παρόλα αυτά, Όλοι αθώοι ανέκραξαν σήμερα οι δικαστές ομόφωνα. Κι είναι εδώ που θέλω να σταθώ, στο ομόφωνα. Γιατί για πλείστους των παπάδων το έχουμε βιώσει όπως περίπου το 'χε πεί εκείνος ο υπέροχος και αγαθός Ματθαίος Μουντές: Υπάρχουν κάτι ιερωμένοι που τους βλέπεις και σιχαίνεσαι την άνοιξη.

Για πλείστους των παπάδων το γνωρίζαμε λοιπόν έτσι περίπου όπως το είπε ο ποιητής.

Όμως και κείνο το "ομόφωνα" των Δικαστικών...

Αναρωτιέμαι, ούτε ένας φύλακας της Θέμιδος δεν ανατρίχιασε αυτή την κρίσιμη στιγμή;

 


 

Φεβρουάριος 2016

Ο Μασκοφόρος, ο Αστυνομικός, και τα Δημόσια Έργα

Βράδυ σε αθηναϊκό μαντρότοιχο. Μαυροφορεμένος μασκοφόρος έχει το ένα πόδι στην κορφή και με το άλλο πόδι πλέει ψάχνοντας το έδαφος για να ξεκαβαλικέψει τη μάντρα χωρίς να τσακιστεί. Στην πλάτη έχει έναν τεράστιο σάκο προφανώς με κλοπιμαία. Δίπλα στο δρόμο σουλατσάρει περιπολικό, βλέπει την κίνηση και ρίχνει φως στη μάντρα ανάβοντας την ίδια ώρα τη σειρήνα. Ο αστυνομικός ουρλιάζει: «Ψηλά τα χέρια» και ακούει έκπληκτος το μασκοφόρο να απαντά: «Σκάσε επιτέλους, θα αναστατωθεί η γειτονιά, έλα λιγάκι να το συζητήσουμε»! Ο αστυφύλακας προτείνει σαστισμένος τις χειροπέδες και ο μασκοφόρος συνεχίζει εκνευρισμένος: «Δεν έχεις δικαίωμα να με αιφνιδιάζεις με αυτό τον τρόπο. Έδρασες δόλια και απροειδοποίητα»!

Έτσι περίπου συμβαίνουν τα πράγματα στην Ελλάδα του 2016, αν και όχι τόσο με τους μικροκακοποιούς… Αν αμφιβάλλετε διαβάστε παρακάτω.

Η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε (ΕΚΧΑ) προκήρυξε το 2013 πληθώρα διαγωνισμών που αφορούσαν την κτηματογράφηση της ελληνικής επικράτειας. Όλοι οι διαγωνισμοί κατακυρώθηκαν σε ελληνικές μελετητικές εταιρείες με εκπτώσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, της τάξεως του 2%. Όλα καλά μέχρι το σημείο που ξένες εταιρείες μελετών που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά παρατήρησαν περίεργη κυκλικότητα στις αναθέσεις και μια ρουτίνα στη μεθοδολογία αναφορικά με τις εκπτώσεις. Με λίγα λόγια –και σύμφωνα με τις καταγγελίες– όταν παίζαν μόνες τους οι ελληνικές εταιρείες με προσυνεννόηση μεταξύ τους έδιναν εξωφρενικές τιμές με εκπτώσεις που δεν ξεπερνούσαν το 2%. Μοίραζαν δε κυκλικά μεταξύ τους τις δουλειές μοιραζόμενες και τα υπερκέρδη (που βέβαια ζημίωναν το ελληνικό δημόσιο). Όταν όμως εμφανιζόταν ξένη εταιρεία πάλι με προσυνεννόηση προχωρούσαν σε παράνομα υπέρμετρες αυξήσεις προκειμένου να βγάλουν από τη μέση τον παρείσακτο. Έτσι λοιπόν οι ξένες εταιρείες προχώρησαν σε καταγγελίες στην ΕΚΧΑ Α.Ε για να προσβάλλουν το αποτέλεσμα. Η ΕΚΧΑ Α.Ε μετά από νομικές γνωμοδοτήσεις αποφάσισε να συνεδριάσει στις 10/02/2016 προκειμένου να προχωρήσει στην ακύρωση των διαγωνισμών (που ούτως ή άλλως έχουν παγώσει, μετά τις καταγγελίες, εδώ και έναν χρόνο).

Παράλληλα ο κος Πάνος Σκουρλέτης, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας –δεν ξέρουμε αν με πόνο ψυχής και αυτός (σαν τον κο Σπίρτζη των αεροδρομίων)– εξήγγειλε ότι θα προχωρούσε στην επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών αφού σε αντίθετη περίπτωση οι θιγμένες εταιρείες θα κέρδιζαν τις υποθέσεις στη δικαιοσύνη.

Φυσικά δεν είναι αυτή η είδηση. Θα ήταν πολύ βαρετή είδηση για τα ελληνικά δεδομένα. Η είδηση που σχετίζεται και με τον παιγνιώδη πρόλογο με τον μασκοφόρο, βρίσκεται στην αντίδραση του ΤΕΕ. Με δελτίο τύπου λοιπόν της 10/02/2016 (ημέρα της συνεδρίασης), το ΤΕΕ ζητάει από την ΕΚΧΑ Α.Ε και το Υπουργείο (ΥΠΕΝ) να μην προβούν σε λήψη αποφάσεων για την ακύρωση των διαγωνισμών χωρίς… προηγούμενη διαβούλευση μαζί του. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι κάτι τέτοιο «δυναμιτίζει την έννοια του διαλόγου για το μεγαλύτερο από τα αναπτυξιακά έργα της Χώρας» και πως «Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό δεν είναι αποδεκτή η πρακτική του αιφνιδιασμού όλων των φορέων και της αγοράς με αποφάσεις χωρίς προειδοποίηση και χωρίς διάλογο.»

Ε, λοιπόν, θέλετε να μάθετε τι αποφασίστηκε, τελικώς, στη συνεδρίαση του ΕΚΧΑ Α.Ε και του Υπουργείου;

Καλά το καταλάβατε, ο μασκοφόρος θα βγάλει ένα φλασκί ουίσκι, ο αστυνομικός θα σβήσει σειρήνα και φακό μη σηκωθεί η γειτονιά στο πόδι, και θα αρχίσουν ανακούρκουδα στη άκρη του δρόμου τη χαμηλόφωνη κουβέντα.

 

Για σχετική ενημέρωση πάνω στο κόμικ που ονομάζεται ελληνική διαφάνεια & αναθέσεις έργων, δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.capital.gr/oikonomia/3102971/epeisodiaki-i-xthesini-sunedriasi-tou-d-s-tis-ethn-ktimatologio

http://www.topontiki.gr/article/156812/ta-avastahta-pathi-toy-ktimatologioy

http://web.tee.gr/deltio-typou-tee-10022016/

 

 

Last modified onWednesday, 22 March 2017 14:52

Χαρακτηριστικά άρθρα

Χαρακτηριστικα αρθρα

«Το πάγκρυφον – ή αλλιώς – ο μέγας ερειπιών των προσωπικών καταλοίπων»

«Το πάγκρυφον – ή αλλιώς – ο μέγας ερειπ…

11 July, 2013

  τ. 58, Σεπτέμβριος 2009 Αν ο Lewis Mumford (Τεχνική και Πολιτισμός, 1934), ...

Χαρακτηριστικα αρθρα

Ιστορία της ανέλκυσης

Ιστορία της ανέλκυσης

11 July, 2013

    Τ.61, Ιούνιος 2010   ΜΕΡΟΣ Χ: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ - ΟΡΥΧΕΙΑ & ΑΝ...

Χαρακτηριστικα αρθρα

Η Ανέλκυση στα βιβλία

Η Ανέλκυση στα βιβλία

11 July, 2013

          Μια σχολιασμένη βιβλιογραφία τ. 68, Μάρτιος 2012 Μια...

Χαρακτηριστικα αρθρα

Το ανεξάντλητο πηγάδι των κλειστών επαγγελμάτων

Το ανεξάντλητο πηγάδι των κλειστών επαγγ…

11 July, 2013

τ. 69, Ιούνιος 2012 «Και το ανέκδοτο λέει: “Να ’ναι καλά το πηγάδι”! Διότι αφού αντλούσ...

Back to top